X5 not showing filenames in progresstext

Got a problem you cannot solve? Try here.
rev23dev
Posts: 125
Joined: Tue May 12, 2009 2:42 pm

X5 not showing filenames in progresstext

Postby rev23dev » Wed Nov 16, 2016 9:57 am

After updating my project to X5 I noticed that the progress text no longer formats itself properly and just has the place holders for things where filenames are supposed to go. See attachment.

Was able to reproduce this with a brand new .NET Setup as well.
Attachments
Untitled.png
Untitled.png (36.36 KiB) Viewed 3715 times

FrancescoT
Site Admin
Posts: 4862
Joined: Sun Aug 22, 2010 4:28 am

Re: X5 not showing filenames in progresstext

Postby FrancescoT » Wed Nov 16, 2016 12:48 pm

Dear Rev23dev,

I just tried to rebuild an old project using IA X5 and I don't see any problem.
img1.png
img1.png (87.86 KiB) Viewed 3711 times

By the way and when running a MSI based setup, all the progress texts displayed are just those generated by the MSI Engine directly.

Hope this helps you.

Regards
Francesco Toscano
InstallAware Software Support

White Papers (HowTos) - http://www.installaware.com/publication ... papers.htm
Publications - http://www.installaware.com/publications-review.htm
InstallAware Help -F1 anywhere in the InstallAware IDE

rev23dev
Posts: 125
Joined: Tue May 12, 2009 2:42 pm

Re: X5 not showing filenames in progresstext

Postby rev23dev » Wed Nov 16, 2016 2:10 pm

So I ran the same setup in a VM and it worked fine. The difference? This PC is on Windows 10 Insider (Fast Ring) so currently on build 14965. So, could be a Windows bug, or may be something IA needs to update for the next version of Windows 10 coming in a couple of months?

rev23dev
Posts: 125
Joined: Tue May 12, 2009 2:42 pm

Re: X5 not showing filenames in progresstext

Postby rev23dev » Wed Nov 16, 2016 6:36 pm

Yep, just watched another MSI that isn't even mine do it, too. It does not appear to be built by InstallAware so I think you're off the hook! :P

FrancescoT
Site Admin
Posts: 4862
Joined: Sun Aug 22, 2010 4:28 am

Re: X5 not showing filenames in progresstext

Postby FrancescoT » Thu Nov 17, 2016 5:34 am

:D
Francesco Toscano
InstallAware Software Support

White Papers (HowTos) - http://www.installaware.com/publication ... papers.htm
Publications - http://www.installaware.com/publications-review.htm
InstallAware Help -F1 anywhere in the InstallAware IDE

rev23dev
Posts: 125
Joined: Tue May 12, 2009 2:42 pm

Re: X5 not showing filenames in progresstext

Postby rev23dev » Thu Mar 16, 2017 8:09 pm

Just a heads up, Microsoft is getting super close to releasing this version of Windows 10 and its still an issue that they seem to have little interest in fixing.

Just wanted to let you know in case this is something they've changed in MSI or something that you as installer vendors need to be aware of that they're failing to communicate to you :)

JonPerkins
Posts: 10
Joined: Thu Jun 14, 2007 8:34 am
Location: England

Re: X5 not showing filenames in progresstext

Postby JonPerkins » Wed Apr 05, 2017 12:09 pm

I'm running the final (so Microsoft say!) build of the Creators Update of Windows 10 - set for more general release on April 11- and the issue is still present. It must be down to some internal change that Microsoft made to an API call, which they are certainly prone to do (finding an anti-virus product that runs well with Windows Insider previews is virtually impossible).

Despite that, great work everybody. Excellent product! :D

safepage
Posts: 5
Joined: Wed Jul 25, 2007 7:49 am

Re: X5 not showing filenames in progresstext

Postby safepage » Fri Sep 15, 2017 9:06 am

Has this been fixed in the latest release?

JonPerkins
Posts: 10
Joined: Thu Jun 14, 2007 8:34 am
Location: England

Re: X5 not showing filenames in progresstext

Postby JonPerkins » Fri Sep 15, 2017 9:41 am

No, but I don't think it's actually a fault with Installaware. I read on a different thread (on this site) that the messages which are displayed are received directly from the Windows Installer subsystem, so it's not that IA is failing to make a correct text substitution. I still see the filename placeholders (e.g. Copying [%1]...) on my dev PC (which is a standard W10 Creators Update 1703), but as I attempt the same setup program on my laptop as I write this reply (which is running the latest preview of W10 1709 - Creators Update Fall edition) the text is correct again. I only issue a new setup about once every nine months so I do not have a clearer picture - others will also need to comment to give us more info.

FrancescoT
Site Admin
Posts: 4862
Joined: Sun Aug 22, 2010 4:28 am

Re: X5 not showing filenames in progresstext

Postby FrancescoT » Fri Sep 15, 2017 12:50 pm

In fact! it's a Windows Installer Engine issue and it affects some WIN 10 versions.

Regards
Francesco Toscano
InstallAware Software Support

White Papers (HowTos) - http://www.installaware.com/publication ... papers.htm
Publications - http://www.installaware.com/publications-review.htm
InstallAware Help -F1 anywhere in the InstallAware IDE

amolago
Posts: 11
Joined: Wed Oct 29, 2014 9:15 pm

Re: X5 not showing filenames in progresstext

Postby amolago » Thu Sep 28, 2017 12:07 am

Hi,

Apparently this has been seen in WiX too (https://stackoverflow.com/questions/44161526/wix-copying-new-files-file-1-directory-9-size-6-shown-during-instal), and those that use WiX can fix it or at least work around it?

So is there something IA can/will do, or are we stuck waiting for MS to sort it out?

Bjarne
Posts: 100
Joined: Mon Apr 07, 2008 2:38 am
Contact:

Re: X5 not showing filenames in progresstext

Postby Bjarne » Thu Oct 05, 2017 2:33 am

FrancescoT wrote:In fact! it's a Windows Installer Engine issue and it affects some WIN 10 versions.


Thanks for this info, I've been wondering myself whats going on :mrgreen:
Regards
/Bjarne

mdavtec
Posts: 17
Joined: Wed Jan 20, 2016 2:59 pm

Re: X5 not showing filenames in progresstext

Postby mdavtec » Wed Oct 25, 2017 4:18 pm

We are seeing same issue on Windows 10. Any fix for this?
ExchA

amolago
Posts: 11
Joined: Wed Oct 29, 2014 9:15 pm

Re: X5 not showing filenames in progresstext

Postby amolago » Sun Jan 13, 2019 7:50 pm

Hiya,

Just chasing up some old problems... was there any updates/fixes on this? Either from IA or MS?


Return to “Technical Support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests